Tony's chocolonely

De makers van Tony's chocolonely repen vonden het maar raar dat alle andere chocoladerepen verdeeld zijn in gelijke stukjes, terwijl het er in de cacao-wereld helemaal niet zo eerlijk aan toe gaat! Met de oneerlijke verdeling van de 180 grams repen willen ze alle chocofans op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn.

De onderkant van de reep moet de evenaar voorstellen. De stukjes daarboven vormen de Golf van Guinee. Van links naar rechts Ivoorkust, Ghana, Togo en Benin (die hebben ze heel politiek incorrect bij elkaar getrokken, omdat er anders geen hazelnoot in past), Nigeria en een stukje Kameroen.

 

Tony’s kiest er bewust voor om te werken in Ghana en Ivoorkust. Daar zijn de problemen het grootst en dus willen ze dáár impact maken. 

Alle cacaobonen (voor de cacaomassa én voor de cacaoboter) zijn traceerbare bonen, die ze direct inkopen bij hun partnercoöperaties in Ghana en Ivoorkust. Daarin zijn ze uniek.

 

De boeren die voor Tony’s cacao produceren kunnen een leefbaar inkomen verdienen. Nog beter is dat die boeren vrouwen en kinderen hebben, waardoor het aantal mensen dat hiervan profiteert vele malen hoger ligt. Trotse boeren dus. Daar doen ze het voor! 

 

Tony's betaalt een extra premie bovenop de fair trade-premie, zodat de boer een leefbaar inkomen kan verdienen. De premie wordt gebruikt om de inkomsten voor de boer te verhogen, zowel in geld als door investeringen in een hogere productie door middel van landbouwtrainingen en kwekerijen van nieuwe boompjes. Maar ook door kosten voor de boer te verlagen door op grote schaal meststoffen in te kopen of het toegankelijker maken van onderwijs en de aanleg van een centrale waterpomp. Ruim 9,2% van de verkoopprijs van de repen komt ten gunste van de cacaoboer.