Op zoek naar een origineel en eerlijk cadeau? Loop eens binnen in onze winkel. Ook tijdens de werkzaamheden aan de Herenstraat/Oosteinde is de winkel bereikbaar, zie Winkel en Contact.

Leren tassen uit India

In oktober 2003 bundelde een kleine groep Indiase ambachtslieden hun krachten en richtte in Calcutta het bedrijf Artisan’s Effort op. De leerfabrikanten, naaisters en juwelenfabrikant verenigden zich door de wens om passend betaald te worden voor hun gespecialiseerde werk en om een gezamenlijk netwerk van distributiebedrijven op te bouwen. Zij hadden gehoord dat een respectvolle behandeling van elkaar, goede betrekkingen tussen fabrikanten en distributeurs gelijke behandeling van mannen en vrouwen, afschaffing van kinderarbeid en een adequate betaling voor hun werk duidelijke beginselen van eerlijke handel zijn. Dit waren dingen die ze nooit eerder als vanzelfsprekend hadden beschouwd.

 

Stap voor stap bevorderde de groep de eerlijke handel en werd uiteindelijk lid van “Fair Trade Forum” in India. 

 

Artisan’s Effort nu

Alle ambachtslieden die voor Artisans Effort werken, ontvangen een salaris dat tot 20%

hoger ligt dan het salarisniveau van conventionele bedrijven. Om de ambachtslieden

en hun gezinnen duurzame zekerheid te bieden, worden langlopende arbeidscontracten afgesloten. Zo voorkomen ze niet alleen armoede, maar zorgen ze ook voor het behoud van de culturele identiteit en het regionale vakmanschap. In tegenstelling tot wat helaas nog steeds gebruikelijk is in India, wordt geen enkele werknemer tijdens zijn of haar ziekte ontslagen. De werknemersstructuur wordt gekenmerkt door een ongewoon hoog percentage vrouwen (60%). Vanaf de eerste dag was er het doel om de beginselen van gelijke behandeling in de praktijk te brengen. De werkplaatsen zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden en het is voor hen belangrijk dat de producten zonder kinderarbeid worden vervaardigd.

Voor hen gaat een respectvolle omgang met de medewerkers hand in hand met een respectvol gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Daarom zijn ecologische en duurzame productiemethoden ook erg belangrijk.

 

Omdat ze geloven dat onderwijs de beste manier is om jongeren een perspectief te geven en ze weg te houden van kinderarbeid, neemt Artisan’s Effort ook op andere gebieden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze zorgen momenteel voor schoolboeken en uniformen voor acht behoeftige kinderen uit de stad Anasol en betalen hun schoolgeld.

Vandaag de dag profiteren 150 Indiase families van Artisan’s Effort.