Waxinelichthouder lotus uit de Filipijnen

Capiz is de naam van een provincie in de Filippijnen. De naam is afgeleid van de gelijknamige platte oesterachtige schelp, die veelvuldig in deze gebieden voorkomt.

In de Spaanse koloniale tijd werden de schelpen door hun lichtdoorlatend karakter vooral gebruikt voor ramen in huizen. Precies die eigenschap  maakt capiz een ideaal basismateriaal voor allerlei bijzondere artistieke producten, zoals handgemaakte lampen, mobiles, sieraden, kaarsenhouders/handelaars, fotolijstjes, etc.

Voor lampen, mobiles en kandelaars worden de gewassen schelpen in de gewenste vorm gesneden en eventueel gekleurd, waarbij het transparante karakter behouden blijft. Vervolgens worden de vormen aan elkaar verbonden met nylondraad of middels soldering. Bij andere capiz producten (sieraden, kerstdecoratie, fotolijsten en doosjes) worden de schelpen eerst week gemaakt, om de juiste mal ‘gevouwen’, gedroogd en vervolgens ter versteviging ingekwast met een niet-giftige hars. Eenmaal droog worden ze geverfd en gedecoreerd.

Voor capiz kandelaars geldt het veiligheidsadvies voor het branden van kaarsen: houd de kaars in het zicht, zorg voor een stabiele en hittebestendige ondergrond en brand de kaars niet geheel op.

Kinta, de importeur van deze producten, werkt al jaren samen met verschillende capiz producenten op verschillende locaties (in Manilla en Cebu). De producten in Cebu worden geproduceerd door familiebedrijven en de productie in Manilla wordt verzorgd door een oud familiebedrijf, met meer dan vijftig medewerkers, dat met een aantal kleinere cooperaties samenwerkt.