Moderne metalen wanddecoratie uit Indonesië

Putu is een metaalbewerker uit Bali, Indonesie. Hij denkt graag na over kleuren en ontwerpen en zo begon hij voorwerpen te maken om z’n creativiteit te uiten.

Inmiddels staat er een kleine maar functionele werkplaats naast de woning van Putu. Hij maakt wandpanelen en diverse andere voorwerpen van metaal.

In de werkplaats werken een paar mensen, die metalen voorwerpen uit bladmetaal knippen met een metaalschaar. Vervolgens worden met verschillende hamers diepte en reliëf in het bladmetaal geslagen. Wanneer dit klaar is, brengt hij deze uitgeknipte onderdelen naar zijn lassers. De lassers die voor Putu werken, doen dit ook bij hun eigen woning en zij zijn ook zelf ondernemers. Putu voorziet de lassers van gereedschap en materialen waar zij niet voor hoeven te betalen. De lassers lassen de constructie aan elkaar met metaaldraad, om uiteindelijk tot een mooi product te komen. Vervolgens haalt Putu deze producten weer op en schildert ze in zijn eigen werkplaats. Putu is blij en dankbaar dat het goed gaat als producent. Als dank heeft hij een kleine tempel bij zijn huis laten bouwen, waar niet alleen hijzelf, maar ook buren gebruik van mogen maken. Putu en zijn personeel werken onder de voorwaarden van eerlijke handel.