Fantasie kaarsen uit Indonesië

Deze kaarsen, gemaakt van palmolie en in diverse vormen,  komen uit Indonesië.

Ze worden gemaakt in een klein bedrijfje op Oost-Java.

Oost-Java is een arm deel van Indonesië, werkgelegenheid is er schaars. Naast de verbouw en verwerking van rijst en suikerriet is er weinig bedrijvigheid. De eigenaar van het kaarsenfabriekje wilde hier verandering in brengen, hij komt zelf uit de regio en zorgt nu voor werkgelegenheid voor meer dan 150 mensen. Voornamelijk vrouwen.

In een lichte en luchtige hal wordt de palmolie omgevormd tot prachtige kaarsen. Dat gebeurt in speciaal gemaakte mallen die één voor één worden gevuld.

Na het stollen worden de kaarsen uit de mal verwijderd en stuk voor stuk afgewerkt.

De kaarsen zijn gemaakt van 100% palmolie.

Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, alle restanten die tijdens het productieproces ontstaan worden hergebruikt.

De goede arbeidsomstandigheden en de goede beloning van de medewerkers tot slot maken van het bedrijf een echt fair trade bedrijf.

De palmolie die ingekocht wordt voor deze kaarsen komt uitsluitend van door RSPO gecertificeerde plantages in Maleisië en Indonesië.

RSPO staat voor Roundtable Sustainable Palm Oil. Dat betekent dat mens en milieu centraal staan in het productieproces. Er wordt bijvoorbeeld geen waardevol bos gekapt, er wordt gewerkt aan diversificatie en afval wordt hergebruikt.

De arbeidsomstandigheden op de plantages zijn goed en kinderen gaan naar school.

Palmbomen geven zo’n 25 jaar vruchten, daarna worden de percelen met jonge bomen herbeplant. De olie wordt gewonnen uit de vruchten, het binnenste, witte deel, levert de grondstof voor de kaarsen.

Kaarsen van palmolie hebben een bijna twee keer zo lange levensduur als kaarsen van paraffine. Dubbel duurzaam dus!