Gelukspoppetjes uit Brazilië

Een “ Bonequinhas da Sorte" uit het Braziliaanse Gravatá in je portemonnee behoedt je ervoor dat je teveel geld uitgeeft. Eentje in je auto geeft bescherming onderweg.

 

Gravatá ligt in de provincie Pernambuco Noordoost Brazilië, één van de armste gebieden van het land. In de binnenlanden van dit gebied groeide Nilza Bezerra op in erbarmelijke omstandigheden. Nilza heeft geen opleiding gehad, maar ontdekte haar talent voor naaien. Ze maakte een ‘bonequinha da sorte’ (gelukspoppetje) en begon die aan vriendinnen te verkopen. Lokaal gezien was er weinig animo voor deze producten. Nu, heeft Nilza 67 vrouwen in dienst. Ondertussen woont Nilza met haar gezin in een stenen huis en gaan haar kinderen naar school.

                                          

10 stappen

De poppetjes worden met de hand gemaakt en genaaid, niets wordt gelijmd. Het productieproces is opgedeeld in 10 afzonderlijke stappen, wat betekent dat iedere vrouw  verantwoordelijk is voor één deel van het proces: de beentjes, hoofdjes, het beschilderen van de gezichtjes, het maken van de rokjes, etc. De vrouwen werken thuis en bepalen zelf het productietempo.

 

Van het geld dat ze met de poppetjes verdienen, kunnen ze betere huisvesting betalen plus het schoolgeld voor hun kinderen. De prijs die de vrouwen voor de producten ontvangen is een eerlijke prijs die zo berekend is dat de vrouwen goed in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.