Keramische dierfiguren uit Mexico

Deze kleurige dierfiguren worden gemaakt door Mexicaanse vrouwen volgens een 500 jaar oude traditie. De vrouwen beschilderen siervoorwerpen met een eigen ontwerp. Geen figuurtje is hetzelfde.

Het basismateriaal is klei, afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt, die vervolgens in mallen wordt gegoten. Er zijn honderden verschillende mallen: van kleine decoratieve objecten als kikkers tot grote objecten van bijna een meter.

Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Dan volgt de decoratie. Eerst tekenen de vrouwen met potlood een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Hierna gaan ze wederom in de oven, waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan een laag glazuur en voor de laatste keer worden ze gebakken. Die oude traditie maakt sterke producten; ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen.

Voorheen gebruikte men natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf. Nu kiest men voor fellere kleuren – afkomstig uit de groothandel – zodat het kleurgebruik beter aansluit bij de trends van vandaag.

Maria Isabel startte 12 jaar geleden dit bedrijf, waarbij ze nu leiding geeft aan 14 vrouwen. Vrouwen schilderen zonder voorbeeld de kleurrijke patronen op de voorwerpen, waarna deze gebakken worden op 1200 graden Celsius.

In deze serie worden naast dierfiguren ook wanddecoratie, schalen, kommetjes en bloempotten gemaakt.