Zeepstenen dierfiguren uit Kenia

Speksteen (of ‘soapstone’ of Kisii-steen) is een fantastisch materiaal. Het zijdezachte karakter en de kleurschakeringen van wit, roze en grijs, bieden de kunstenaars een steen waar ze prachtige vormen van snijden.

Het speksteen wordt in open mijnen gedolven in de heuvels rondom Tabaka in de West Keniaanse provincie Kisii. Het materiaal is ruimschoots beschikbaar. De kunstenaar die het beeldje ontwerpt, haalt zijn inspiratie uit het leven en de natuur. De ambachtslieden die de oplage produceren, doen dat met dit originele ontwerp als uitgangspunt, maar laten daar vervolgens hun eigen interpretatie op los.

Alle beelden worden op een eerlijke manier geproduceerd. De mannen delven de steen en houwen ze in de gewenste vormen. Deze worden vervolgens door vrouwen verder gewassen, geschuurd, gekleurd en gedecoreerd. Zonder kinderarbeid en tegen een faire vergoeding.

In de speksteencollectie worden vaak ouders en kinderen uitgebeeld, waarbij dagelijkse en bijzondere levensmomenten het uitgangspunt zijn. Daarnaast zijn Keniaanse dieren als neushoorns en nijlpaarden vaak het onderwerp. De beeldhouwers laten zich bij hun werk leiden door het karakter van de steen. Zo ontstaan authentieke beelden, die nooit hetzelfde zijn.