Keramische schalen uit Tunesië

Pottenbakken is een traditioneel ambacht in Tunesië, waarbij de kennis binnen de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is een ambacht waaraan de hele familie meewerkt.

De werkplaatsen zijn gesitueerd in en bij de woonvertrekken van de familie. Alle producten worden met de hand gemaakt en de pottenbakkers ontwikkelen steeds nieuwe vormen en decoratiemotieven. In Tunesië met heel veel werkloosheid is scholing voor grote groepen nog steeds onbereikbaar. Het ambachtswerk is een omvangrijk vangnet voor de niet- of laaggeschoolden. Onder de pottenbakkers ontstaan voortreffelijke vaklui, die hun producten maken met het persoonlijk karakter van eerlijk handwerk en authentieke decoraties.

De basis voor het aardewerk is witte klei. Deze wordt hand-beschilderd met loodvrije verf. De beschildering is meestal fijner (drukker) dan het Marokkaanse aardewerk, maar blijft in de Moorse stijl. Ook is het aardewerk dichter en steviger van structuur dan Marokkaans aardewerk, en ook het glazuur is wat harder.

Het Tunesische aardewerk wordt toegepast voor allerhande serviesgoed: borden, schalen, kommetjes, presenteerschalen, in allerlei vormen en maten.